Eerste 100 kilometer fietsen.

Het doel van vele fietsfanaten is om 100 kilometer te fietsen. Dat was ook mijn doel. 28 Mei 2020 kocht ik een nieuwe fiets, een Merida Speeder 400. 1 Juni 2020 fietste ik al mijn eerste 100 kilometer. Wat te snel opgebouwd, maar dat maakt de uitdaging groter.


Ik fietste naar Ieper om hier en daar wat heuvels mee te nemen in de route. Ik reed langs de historische Menenpoort, daar nam ik een pauze voor een energy bar en een foto.


Ik was niet ervaren met lange fietsroutes. Dat merkte ik ook, er was te weinig water ter beschikking, dus zuinig omgaan was de boodschap.


Die dag was er best veel wind (50kmh). De eerste 50 kilometer ging goed, maar voelde het toch al wat in mijn benen. Te weinig gedronken of gegeten. Na mijn pauze op de helft ging ik verder om de rest te fietsen, maar dit keer tegenwind. Het was afzien. Ik verbied mezelf ook altijd om te pauzeren, ik doe dat gewoon niet graag. Het liefst had ik 100 kilometer non-stop gefietst.


Eind goed al goed, ik ben thuis geraakt. Op de teller stond er 102,52 kilometer in precies 5 uren verstreken tijd. Beweegtijd was 4 uren 15. Dit komt neer op een 24 kilometer per uur.


De route en activiteit kun je terugvinden op mijn strava: https://www.strava.com/activities/3545804151


Voor korte ritten volstaat vaste voeding zoals een energy bar, bananen,.. Wanneer je langer dan 5 uur op het zadel zit, kun je eventueel een gel nemen. Test deze wel altijd op voorhand zodat je eventuele bijwerkingen al kent. Een aantal percentage mensen krijgen maag en darmklachten. Dit wil je niet hebben als je nog een lange afstand moet fietsen.


Veel succes!