Ik wandelde 50 KILOMETER op blote voeten!

Op 2 juli 2020 startte ik met blootsvoets wandelen. Heel bescheiden wandelde ik mijn eerste kilometer op blote voeten. Het zit nog goed in mijn herinneringen. Samen met mijn broer waagde ik mij aan een rondje op de Finse Piste op het sportcentrum in Ingelmunster. Mijn voeten waren toen nog heel gevoelig. Bij elk steentje stuurden mijn zenuwen heel wat signalen naar mijn hersenen. Daarmee bedoel ik dat het best pijnlijk was in het begin.


2 Maand later wandelde ik mijn eerste 10 kilometer op blote voeten. Had ik toen gedacht dat ik 9 maanden later 50 kilometer zou kunnen afleggen op blote voeten? Wel, "absoluut niet!" Na mijn eerste 10 kilometer op blote voeten kreeg ik vreemde bobbeltjes met vocht op mijn voeten. Ik kreeg ook na een lange wandeling zeer scherpe steken in de zijkant van mijn voet, waarschijnlijk een overbelasting van mijn extensor hallucis longus. Gelukkig heb ik nooit langdurige blessures gehad en zijn vreemde pijntjes na een nacht slapen genezen.


Op 31 maart 2021 wandelde ik uiteindelijk mijn eerste 50 kilometer. De langste afstand ooit die ik op een natuurlijke manier aflegde, op één dag en dat gelijk op blote voeten. ik waagde mij aan iets meer dan 100 rondjes op de asfaltbaan rond de atletiekpiste op het sportcentrum in Ingelmunster.


Alles ging vrij goed tot 34 kilometer. Door de wrijving met het asfalt begon mijn voetzool zeer gevoelig te worden. De buitenste huidlaag wordt immers afgeschraapt door steeds contact met het asfalt te hebben. Hierdoor krijg ik enorm gevoelige voeten en voel ik een branderig gevoel. Steentjes zijn op dat moment echt geen pretje!


Hoewel ik last begon te krijgen van mijn voetzolen en toch redelijk wat pijn had, had ik nog geen last van vermoeidheid. Qua vermoeidheid leek het alsof ik nog moest beginnen aan de wandeling, dat komt door mijn hardloopconditie.


Op kilometer 40 begon ik het echt zwaar te krijgen. Je weet dat je er bijna bent, maar 10 kilometer is toch best lang als je veel pijn hebt. Het was nog 2 uren op de tanden bijten. Gelukkig kreeg ik heel wat steun van familie en nieuwsgierige voorbijgangers. Van een goede wandeltechniek was ook geen sprake meer. Ik wandelde een beetje als een eend. Door het pijn aan mijn voetzolen kon ik mezelf amper vooruit brengen. Het contact met het asfalt werd steeds pijnlijker. Op dit punt verlangde ik enorm hard naar de finish.


De laatste 3 kilometer in 1 woord "VERSCHRIKKELIJK." Het is gewoon een mentaal spelletje. Je weet dat je het gaat halen want, "kom op, opgeven terwijl je al 47 kilometer hebt afgelegd van de 50 kilometer." Ja, dat zou heel dom zijn. Kreupel strompelde ik de laatste rondjes af.


De laatste kilometer. Hier begon ik ineens te hardlopen. Ik was het beu en wou er zo snel mogelijk een eind aan maken. Ik denk dat deze kilometer toch wel de langste was van mijn hele leven. Die ene kilometer voelde als een marathon lopen....


En dan, "EINDELIJK!" "DE FINISH!" Het afzien was de dopamine shots waard! Het voelt zo goed om te kunnen zeggen dat ik 50 kilometer op blote voeten heb afgelegd, 100 % op asfalt en ook nog eens in rondjes wandelen rond een atletiekpiste.


Vele mensen vonden het gekker dat ik rondjes liep dan dat ik wandelde op blote voeten. Mensen zeggen dat zij geen rondjes zouden kunnen wandelen omdat ze dat heel saai zouden vinden. Dat is iets waar ik geen last van heb. Ik ben in mijn eigen wereld wanneer ik wandel. Ik let totaal niet op mijn omgeving.


Na een aantal weken ben ik nog steeds aan het nagenieten. Ik kijk uit naar 14 en 15 augustus want dan zal ik 100 kilometer afleggen op dezelfde locatie. Dat zal een pak zwaarder worden...


Hieronder de vlog tijdens mijn 50 kilometer.


Recente blogposts

Alles weergeven

In MAART ga ik 50 kilometer BLOOTSVOETS wandelen.

Nu het weer terug wat warmer aan het worden is en de eerste zonnestralen terug wat warmte geven kan ik terug wat langere afstanden wandelen. Hoewel ik heel de winter op blote voeten ben blijven wandel

Dodentocht 'warmste winter challenge'

De 'warmste winter challenge' georganiseerd door de mensen van de Dodentocht is een challenge waarbij je minimum 100 kilometer gaat wandelen of hardlopen in een tijdsperiode van 3 maanden, dit gaat do

Hoe begin je met blootsvoets wandelen?

Hoe begin je met blootsvoets wandelen? Misschien wil jij het wel eens proberen om te wandelen op blote voeten. Maar hoe pak je dat nou aan en hoe vermijd je die vervelende blessures? Ik vermeld hier w