Voor- en nadelen aan Vibram FiveFingers schoenen.

De voor- en nadelen aan Vibram FiveFingers schoenen. Vibram FiveFingers, een nogal onbekend iets hier in België. Ze worden ook wel eens “barefoot schoenen” genoemd. Alhoewel deze naam niet echt logisch klinkt… Het zijn simpelweg schoenen met een dunne flexibele zool en je tenen zitten allemaal apart. Zo behoud je voet een natuurlijke beweging.


Volgens de commerciële boodschappen mogen we geloven dat deze schoenen voelen als echt op blote voeten lopen. Je behoud inderdaad de voordelen van blootsvoets wandelen, je gebruikt alle spieren in je voeten, je tenen hebben ruimte en je voetzolen worden nog eens beschermt door de schoen, beter kan toch niet?


Ik kocht onlangs mijn eerste paar de ‘Vibram V trek’. Eigenlijk zijn dit soort schoenen heel goed voor jou als je een tussenstap wilt maken tussen wandelen op blote voeten en wandelen met schoenen. Je kan jou voeten op deze manier voorbereiden op het blootsvoets wandelen en je kan ze gebruiken om op te bouwen. Maar helemaal hetzelfde als op blote voeten is het niet.


Je wilt misschien nooit op blote voeten lopen, maar wel van de positieve voordelen genieten, dan zijn deze schoenen perfect. Of je wilt niet op je werk op blote voeten rondlopen, wat ik best kan begrijpen, dan kan je zeker deze schoenen als alternatief gebruiken.


Wat mij vooral stoort aan de commerciële boodschap; “Het voelt net als op blote voeten wandelen .” Maar door de schoenzool verlies je het contact met de grond, waardoor je weer geen besef meer hebt op wat voor ondergrond je loopt. Is de ondergrond nat of droog, warm of koud,… Die prikkels zijn net heel leuk als je wandelt op blote voeten. En dat heb je niet als je wandelt op de Vibram FiveFingers .


CONCLUSIE:

Ik zou iedereen de schoenen aanraden. Ze kunnen veel klachten voorkomen en ze brengen je lichaam in de natuurlijke houding. Maar als je op punt staat om ze te kopen en je verwacht hetzelfde gevoel als blootsvoets wandelen, dan kan je beter gewoon direct op blote voeten beginnen wandelen. Tenzij je de schoenen wilt gebruiken om jou afstanden mee op te bouwen. Ook als je gaat werken zijn deze schoenen een uitstekend alternatief!


Recente blogposts

Alles weergeven

Polar Vantage M review

Ik ben nu 6 maanden in het bezit van de 'Polar Vantage M'. De 'Polar Vantage M' is mijn eerste sporthorloge die ik gekocht heb, dus vergelijken met een andere sporthorloge kan ik niet. Tijdens mijn aa